Tunesien har i mange år været et yndet feriemål for danske turister. Men bag facaden var Tunesien underlagt et regime, under ledelse af præsident Zine el-Abidine Ben-Ali. Efter han gennemførte ændringer i den tunesiske grundlov i 2002, lykkedes det ham bl.a. at blev genvalgt mere end fire gange med mere end 95 pct. af stemmerne.
Amnesty International og Human Rights Watch berettede samstemmende, at den tunesiske befolkning led alvorligt under manglen på de mest basale rettigheder.
Moncef Marzouki har været en af de stærkeste røster i koret af kritikere mod Ben-Alis regime. Han har samtidig mærket på sin egen krop, hvad det betyder at leve i et land, hvor tortur og censur hører til dagligdagen for en dissident.
Men Moncef Marzoukis fortsatte uselvisk sin kamp mod regimet. Han forsøgte at påpege for det internationale samfund, at forholdene i Tunesien ikke burde tolereres. Som han udtrykte det gentagne gange, er undertrykkelse af menneskerettigheder en forbrydelse mod hele menneskeheden.
PL-Fondens frihedspris på 100.000 kr. gik derfor til Moncef Marzouki og hans utrættelige kamp for menneskerettigheder i Tunesien.
Som så mange af hans landsmænd måtte Moncef Marzouki flygte til udlandet. Men i efterdønningerne af det Arabiske Forår vendte han tilbage og blev i 2011 valgt som præsident for Tunesien.
Seneste kommentarer