Navi Pillay er en ekstraordinær kvinde og ballademager. Blandt hendes øvrige hverv kan man desuden fremhæve: dommer, embedsmand, aktivist og FN-højkommisær.

I FN har navnet Navi Pillay ofte frembragt rynker i panden hos regimer og deres støtter. I sit arbejde som FN-højkommisær for menneskerettigheder har hun haft et kritisk fokus på rettighederne for befolkningerne i områder som f.eks. Israel og Syrien. Hendes rapporter om magtmisbrug og regeringers tilsidesættelse af basale rettigheder har fået hårde ord med på vejen, men det har aldrig kunnet stoppe hendes vedholdende anstrengelser.

Det fik det syriske regime at mærke, da Navi Pillay udtalte, at blodsudgydelserne i Syrien skyldes landets regerings uvilje til at handle civiliseret. Regimet svarede igen ved at kalde Navi Pillay for vanvittig.

Som en ægte ballademager har hun dog heller ikke holdt igen med at kritisere sin egen arbejdsgiver FN og det internationale samfund i sagen om Syrien.

U.S. Mission Geneva/ Eric Bridiers

U.S. Mission Geneva/ Eric Bridiers

»Der hviler en skam over det internationale samfund, fordi vi ikke har været i stand til at sætte en stopper for de blodige handlinger i landet,« lød det bl.a. i Navi Pillays direkte anklage mod Sikkerhedsrådet.

Hendes arbejde forgrener sig lagt ud i verden. Men fælles for de sager, Navi Pillay involverer sig i, er en insisteren på retfærdighed for dem, som ikke har mulighed for at tale op for sig selv. Og skulle ordet ballademager have en lidt for negativ klang, kan man måske erstatte det med sandhedssøger.

Den betegnelse dækker nemlig over mange af de projekter, Navi Pillay har været en del af. PL-Fonden hylder personer, som gør en ekstra indsats for menneskerettigheder rundt omkring i verden. Og dette års prismodtager har netop gjort en ekstra stor indsats. Før hun tiltrådte jobbet i højkommissariatet spillede hun bl.a. en vigtig rolle som medlem af dommertribunalet i Rwanda.

Regimer og diktatorer møder ofte krav om åbenhed og retten til at stille spørgsmål med tavshed og lukkede døre. Det har aldrig stillet Navi Pillay tilfreds, og hun har vedholdende stillet de spørgsmål, som i sidste ende er så afgørende. Hun har tidligere udtalt, at hendes arbejde for Sikkerhedsrådet ikke altid var forbundet med stor stolthed. Sikkerhedsrådet bør dog havde den største stolthed over Navi Pillays arbejde og indsats.

For hendes indsats og vedholdende fokus på universelle menneskerettighed går dette års frihedspris derfor til Navanethem ”Navi” Pillay.