Læge Denis Mukwege modtager PL-Fondens frihedspris 2017

Denis Mukwege er en congolesiske læge og gynækolog, som har viet sit liv til at hjælpe kvinder med følgerne af seksuelle overfald. Han har grundlagt hospitalet og organisationen Panzi i byen Bukavu, hvor han samme med sin stab indtil videre har behandlet mere end 50.000 kvinder.

Dr. Denis Mukwege under en operation på Panzi Hospital. Foto: Mwangaza & Ukweli.

Seksuel vold som magtmiddel i væbnede konflikter er ikke et nyt fænomen. Men takket være Denis Mukwege har nogle af de kvinder og børn, som bliver ramt af denne særligt frygtelige krigsførelse, nu et sted at søge ly og behandling.

“Denis Mukwege har gjort en imponerende indsats for at hjælpe ofre for seksuelle overgreb under den væbnede konflikt i sit hjemland, DR Congo”, siger Poul Søgaard, formand for PL-Fonden og indtil 2017 præsident for Højesteret.

“Mukwege har under vanskelige forhold arbejdet utrætteligt for at kaste lys på og modvirke krigsforbrydelser og seksualiseret vold mod kvinder. Derfor er Mukwege en fornem og oplagt modtager af frihedsprisen”, siger Poul Søgaard. Prisen er på 100.000 kr.

PL-Fonden har med glæde modtaget meddelelsen om, at Denis Mukwege tildeles Nobels Fredspris for 2018, og at prisen deles med den irakisk-yazidiske kvinde Nadia Murad.

“Murad har selv været et offer for krigsforbrydelser – i dette tilfælde IS-bevægelsens krigsforbrydelser – og har efterfølgende gjort en stor indsats for at kaste lys på den slags forbrydelser, som desværre ikke kun er foregået i Irak”.

I 2017 uddelte PL-Fonden desuden en pris på 50.000kr. til Læger uden Grænser som påskønnelse af organisationens internationale arbejde.