Det er nærmest blevet moderne at tale om dem og os. I den forstand, at modstillingen mellem de andre og os samtidig indikerer en forskel mellem de gode og de knap så gode. Det er sjældent en frugtbar vej at gå, for så er dialogen allerede kortsluttet. Ikke desto mindre er det en tendens man ser rundt omkring i verden. Også i Tyrkiet, hvor Ragip Zarakolu stammer fra.

I Tyrkiet benyttes ofte modsætningen mellem tyrkere og de armenske og kurdiske minoriteter. Det er forbundet med stor risiko at tale om det armenske folkedrab og forholdene for Tyrkiets kurdiske mindretal.

PL-Fonden vælger ikke side i debatten om disse folkefærds forhold og historie. Men dialogen og retten til at tale frit om menneskerettigheder bør være en af kernerne i ethvert retssamfund. Derfor er der brug for personer med stemmer som Ragip Zarakolus.

I hans virke som forelægger og menneskerettighedsaktivist har han i årevis været en aktiv forkæmper for mindretalsrettigheder i Tyrkiet. Det engagement har betydet, at Ragip Zarakulo selv er blevet fængslet og anklaget for at påpege, når andre mistede deres rettigheder. Hans bøger er blevet censureret, og han er idømt flere bøder for at udgive kontroversielle tekster.

Konsekvenser for at tale op mod systemet har været store. Brandbomber er blevet rettet mod hans kontor, og i to årtier måtte han ikke forlade landet. Det er store ofre selv for en modig aktivist.

Ragip Zarakolu har gennem sit virke insisteret på, at retten til fri tale og ytringer også gælder i Tyrkiet. Foruden bøger om det armenske folkedrab har han udgivet aviser og litteratur om andre mindretals historie og rolle i landet. Det store arbejde har dog betydet, at Ragip Zarakolu er blevet retsforfulgt for at fornærme den tyrkiske republik. Han bor nu i Sverige.

I anerkendelse af Ragip Zarakolus store arbejde for menneskerettigheder i Tyrkiet tildeler PL-Fonden ham derfor 100.000kr.