Vlasta Chramostova er et af de stærkeste symboler på den tjekkoslovakiske modstand mod det sovjetiske regime. Hun var anerkendt som en af de bedste skuespillere i landet, men blev bandlyst fra de officielle teaterscener gennem 15 år. Vlasta Chramostovas trodsige natur gjorde dog, at hun alligevel fortsatte med at fortolke de store roller. Prags store scener blev blot byttet ud med mere beskedne kår i hendes egen stue. Her kunne omtrent 30 personer se hende i bl.a. klassiske Shakespeare-værker.

Det var hverken ufarligt for hende eller for tilskuerne. Politiet afbrød flere gange forestillingerne og arresterede gæsterne.

Professor Jiri Hajek har på samme måde været en ledende skikkelse i kampen for menneskerettigheder og som medstifter af Charta 77. Hans virke som forfatter tæller adskillige værker om fred og menneskerettigheder. Han var medlem af kommunistpartiet og tidligere undervisnings- og udenrigsminister, men talte offentligt imod den sovjetiske invasion i 1968. Det betød, at han bl.a. mistede sin plads i Det Videnskabelige Akademi og blev sat uden for indflydelse frem til 1989.

Både Vlasta Chramostova og Jiri Hajek var medlemmer af menneskerettighedsbevægelsen Charta 77

Jiri Hajek og Vlasta Chramostova blev tildelt PL-Fondens frihedspris på 50.000 kr. til hver.