Det arabiske forår bragte håb om mere frihed for befolkningerne i hele Mellemøsten. Syrien var ingen undtagelse. Fra at være underlagt diktatorer og regimer, som ikke gav meget for selv de mest basale menneskerettigheder, havde befolkningen i Syrien et kort øjeblik udsigt til de frihedsrettigheder, de længe var blevet nægtet. Desværre blev de syrere, som talte for mere politisk og kulturel frihed, mødt med et uartikuleret, voldeligt svar fra Bashar al-Assad-regimet.

Den syriske filmproducer og leder af ”Syria Dox Box-filmfestival” Orwa Nyrabia samt karikaturtegner Ali Farzet modtog i 2012 hver PL-Fondens pris på €10.000, som eksponenter for den del af den syriske befolkning, der med ikke-voldelige midler, forsøger at skabe bedre vilkår for deres landsmænd.

Orwa Nyrabia var i årevis en del af den spirende undergrund af syriske borgere, som arrangerede politiske saloner og kulturelle arrangementer i både Damaskus og andre syriske byer.

Orwa nyrabia by razan ghazzawi 2014.tiff
Orwa nyrabia by razan ghazzawi 2014” by Araw77Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Inden borgerkrigen i Syrien brød ud, havde regimet signaleret en villighed til mere åbenhed. Desværre blev resultatet det stik modsatte. Det oplevede Orwa Nyrabia på sin egen krop, da han i 2012 blev tilbageholdt i mere end en måned af den syriske efterretningstjeneste.

Ali Ferzat.jpg

“Ali Ferzat” by MichaelNetzer – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Det siges, at Bashar al-Assad i gennem flere år faktisk holdt af Ali Farzets tegneseriestriber. Men da Ali Fazet en dag valgte at tegne al-Assad stående i en ørken og blaffe efter lift, stoppede beundringen af Fazets arbejde. I tegneseriestriben kommer al-Assad op at køre med Libyens daværende diktator, Moammar Gaddafi, som var på flugt fra den libyske befolkning.

al-Assads håndlangere hentede kort tid efter offentliggørelsen af tegningen Ali Fazet og kørte ham væk i en bil. Da han blev sluppet fri igen, var begge hans hænder brækket.

Både Orwa Nyrabia og Ali Fazet lever i dag i eksil.